Указът на новия американски президент Доналд Тръмп, с който се забранява на гражданите от 7 мюсюлмански държави да влизат в САЩ, предизвика хаос и масови протести. Американски федерален съд отмени временно забраната, наложена от Тръмп.

Хиляди граждани организираха спонтанни протести в подкрепа на чужденците, които имат легални документи за престой, но няма да бъдат допускани на американска територия.

„Забраната вече работи и то много добре. Виждате го на летищата, виждате го навсякъде”, обяви американският президент.

„Забраната за мюсюлмани е абсолютно антиамериканска и противоречи на конституцията ни, враждебна е, безсърдечна и затова съм тук”, казва един от демонстрантите.

Според Американския съюз за граждански свободи заповедта на Бруклинския съд ще освободи между 100 и 200 души, задържани на американски летища или транзитни зони.

Междувременно държавите от забранителния списък подготвят ответни мерки.

Британският премиер Тереза Мей, която преди дни се срещна с Тръмп, също порица миграционната политика на американския президент.

След  редица сигнали на британски граждани, които попадат под ударите на указа, Мей заяви, че при нужда ще предприеме съответни стъпки срещу Съединените щати.

До какво ще доведе указът на Тръмп за миграцията?