ЦРУ разполага със специализиран софтуер за пробив в смартфони и всякакви „умни” устройства, свързани с интернет. Така американските спецслужби могат да шпионират хора във всяка точка на света. Това става ясно от огромния масив данни, който сайтът „Уикилийкс” публикува тази вечер.

В статията, която съпровожда над 8-те хиляди документа, се посочва, че те са били свалени от вътрешна мрежа на Центъра за киберразузнаване в Ленгли и са били достъпни и за външни фирми, които са работели с ЦРУ.

За разлика от други случаи, хората на Джулиан Асанж са премахнали самите хакерски програми, липсват и имена на агенти и цели. Причината – опасения, че зловредният софтуер може да причини значителни щети, ако бъде пуснат свободно.

Все пак една от първите по-конкретни констатации, свързани с конкретните задачи, е, че консулството на САЩ във Франкфурт на Майн е база за електронния шпионаж в Европа, Близкия Изток и Африка.

В документацията се описват техники за пробив на „Айфон”, смартфони с „Андроид” и „прескачане” на криптирането в „Уатсап”, „Телеграм”, „Уейбо” и други приложения чрез достигане на въведената информация преди програмата да е успяла да я шифрира.

Хакерите на ЦРУ се занимават и с пробиви на вградени системи, става ясно от публикацията. Заедно с агенти на МИ5, те са успели да превърнат и смарт телевизор на „Самсунг” в устройство за следене.

АП не може да потвърди дали публикуваните документи са автентични. Въпрос в тази насока, зададен на ЦРУ, засега остава без коментар. Уикилийкс обаче има дълга история на публикуване на топ секретни правителствени документи, сред които стотици хиляди американски дипломатически грами.

Експертът Джейк Уилямс, основател на консултантската компания в областта на информационните технологии и сигурност "Рендишън инфосек", който е прегледал разпространените нови документи, каза пред АП, че те изглеждат достоверни.

Ако автентичността им се потвърди, това ще бъде още един катастрофален пробив в системата на американското разузнаване, постигнат от Уикилийкс и неговите съюзници, които неколкократно унизиха Съединените щати с масови публикации на класифицирани материали, отбелязва агенцията.

Според ТАСС това е само първата част от поредица документи, които ще бъдат публикувани под названието "Нулева година".