В Турция влезе в сила пълна забрана за излизане навън на населението от полунощ на 10 април до 24 ч. на 12 април.

Забраната е в сила в 31 градове заради заразата с коронавирус, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

Това са големите градове на страната като например Истанбул, Адана, Анкара, Анталия, Бурса, Денизли, Измир, Кония, Маниса, Мардин, Мерсин, Текирдаг, Трабзон и други.

Въведената забрана е най-радикалната и най-тежка до този момент карантинна мярка срещу разпространението на вируса след поредицата ограничения, които бяха предприети преди това - забрана за излизане на хора над 65 г. и под 20 г., затваряне на училища, кафенета и барове, забрана на масовите молитви в джамиите и др, които обаче не дадоха очаквания ефект за спиране на разпространението на коронавируса.

Снимка: БГНЕС / EPA

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу уточни, че забраната включва само двата двата дни на уикенда. Общественият транспорт, фабриките, магазините и др. няма да работят. Движение на хора и на частни коли също няма да се допуска.

Ще работят фурните, чиито служители ще разнасят хляб на желаещи по домовете, куриерските служби, фирмите за доставяне на вода, болничните заведения и дежурните аптеки, поясни министърът.

Снимка: БГНЕС / EPA

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа посочи, че вирусът се разпространява изненадващо бързо в Турция, предаде БТА. Според експерти, ако не се овладее разпространението до седмица-две може да има катастрофални последици за страната.

Снимка: БГНЕС / EPA

60% от фаталните случаи и от заразените са регистрирани в 15-милионния Истанбул.

Кметът на града Екрем Имамоглу публично призова властите да въведат пълна забрана за излизане навън за известно време, като се позова на препоръките, направени в тази насока от медицински специалисти.

Снимка: БГНЕС / EPA

През последното денонощие 1006 души в Турция станаха жертви на коронавируса, а числото на заразените достигна 47 029 души.