Осемчленно семейство е било убито при въздушна атака на НАТО в източната част на Афганистан, съобщава АФП. Късно снощи в провинция Пактия са загинали мъж, жена и шест деца.

„Осем души – мъж, съпругата му и шест от децата им са мъртви. Това беше бомбардировка, осъществена от НАТО. Този мъж няма връзка с талибаните или друга терористична организация”, гласи официалното съобщение на местните власти.

Коалиционните сили посочиха, че са информирани за инцидента и разследват събитията.

Цивилните жертви са в основата на търканията между управлението на президента Хамид Карзай и контролираните от САЩ сили на Алианса в Афганистан. Според местната власт ударът не е бил съгласуван със силите за сигурност в района.

Инцидентът идва в момент, когато НАТО се готви да предаде отговорността по гарантиране на сигурността на афганистанските военни и на чужди сили до края на 2014 година.

Подобна бомбардировка на Алианса в провинция Каписа през февруари отне живота на осем деца и разгневи Карзай, който веднага нареди разследване на случая. Коалиционните партньори съобщиха още, че четирима чуждестранни войници са били убити в събота от самоделни бомби в несвързани инциденти в южната част на страната.

И още една атака - около 45 ученички пострадаха, след като в училището им в Северен Афганистан бе пуснат отровен газ. Това е втората подобна атака срещу училище за последната седмица. Инцидентът е станал в девическа гимназия в град Талокан.

Талибаните отрекоха да са замесени във "всякакви анти-образователни дейности", заявявайки, че зад "психологическата война за оклеветяване" на талибанското движение стоят чуждестранните сили и правителството в Кабул.