Окръг Хатай е най-силно засегнатият турски район при разрушителните земетресения на 6 февруари миналата година, при които загинаха над 53 000 души. В един от най-пострадалите градове Искендерун близо 500 деца учат в кораб.

Град от контейнери след миналогодишното земетресение в Искендерун, Хатай, Турция, Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер, който удари в ранните часове на 6 февруари 2023 г., изравни със земята градове и градски зони в югоизточната част на страната.
Снимка: Reuters

На борда на „Рауф Бей Лайфшип“ в момента се намира гимназията „Осман Йотекен“. До миналата година училището е функционирало в Антакия, но то е било разрушено при трусовете със сила 7,7 и 7,6 преди година. 

Корабът официално се превърна в училище в началото на тази учебна година на 11 септември, когато „училищният корабен“ праг бе прекрачен от общо 472-ма ученици.

Плавателният съд разполага с 1200 легла, 23 класни стаи и лаборатории, както и с библиотека, киносалон и лечебен център. В училището на кораба преподават 40 учители.

„Рауф Бей Лайфшип“ някога е бил пътнически кораб, плаващ между Англия и Ирландия.

Директорът на гимназията „Осман Йотекен“ Камил Дюшмез се надява на една здрава, щастлива, успешна и най-важното - без бедствия учебна година.

Собственик на кораба „Рауф Бей Лайфшип“ е компанията „Карадениз Холдинг“. Тя е подписала договор с министерството на националното образование, след което корабът е трансформиран в т. нар. „академия-интернат“ за ученици от 8. до 12. клас, пише БТА. 

От „Карадениз Холдинг“ уточняват, че са решили да отпуснат кораба „Рауф Бей“ на министерството на националното образование, за да подкрепят опцията за равни образователни възможности за децата от района на земетресенията през февруари 2023 г. 

От холдинга досега са изпратили два кораба в Искендерун. Преди „Рауф Бей Лайфшип“ в района е изпратен плавателният съд „Сюхейля Султан“. Преди пет години плавателният съд е бил подготвен за приютяване на над 1000 души при евентуално силно земетресение в Истанбул.