Растенията, които изпитват стрес заради засуха или някакви повреди, могат да издават ултразвукови „крясъци”. Това установи ново изследване на израелски учени, цитирано от специализирания портал bioRixv.

Проучване от Телавивския университет e уловилo тези сигнали с помощта на свръхчувствителни микрофони, поставени на 10 см от стъблата на домати и тютюн.

Снимка: iStock

Записите показват, че растенията издават различни видове звуци с различна скорост в зависимост от пораженията. Страдащите от засуха домати са издавали около 35 ултразвукови сигнала в час, а растенията с отрязани стъбла – около 25.

Поразеният от засухата тютюн е издавал 11 сигнала в час, а отрязания – 15 едновременно. Неповредените растения издавали едва един звук на час.

Сигналите пък се обясняват с процеса на появяване на балончета в течната среда на растението. Те предизвикват вибрации, които се разпространяват не само във фотосинтезиращите организми, но и по въздуха.

Снимка: iStock

Тези „викове” не могат да бъдат чути от човека, понеже растенията издават звуци на високи честоти в диапазон от 20 до 100 килохерца. Но някои животни и други растения могат да разпознаят тези сигнали за тревога.

По думите на учените тяхното откритие може да се използва в земеделието, като се изобретят не много скъпи датчици, с които да се оказва навременна помощ на посевите, които са покосени от засуха.