Лаборатория за изследване на замърсения въздух – в джоба. Тя е създадена от американски научен екип, с чийто ръководител разговаря Борислав Лазаров.

"ПокетЛаб Еър" е джобно устройство, което показва какъв въздух дишаме. В сайт за групово финансиране проектът набра тройно повече от нужните средства за изработването на работещи прототипи. Инженер Клифтън Руузбуум е ръководител на изобретателския екип.

"ПокетЛаб Еър" измерва нивата на въглеродния диоксид и озона във въздуха. Показва и данни за времето, температурата, влажността и атмосферното налягане. Всеки може да изпраща и получава такава информация от други потребители. Данните ще бъдат използвани и за научни изследвания на околната среда”, заяви инж. Клифтън Руузбуум.

Уредът измерва въздуха там, където се намирате. После данните се предават по блутуут към вашия смартфон или таблет.

„Отоплението с дърва и въглища във вашата страна създава голямо количество сажди. Фините прахови частици в тях са опасни, затова настроихме "ПокетЛаб Еър" да открива и тези, с размери по-малки от 1, 2 и 10 микрона. Надяваме се, че когато хората сами участват в измерването на качеството на въздуха, те ще са по-отговорни и ангажирани с екологичните проблеми”, допълни Клифтън Руузбуум.

Очаква се първите пробни бройки "ПокетЛаб Еър" да бъдат произведени през октомври следващата година.