Австралийски учени откриха връзка между хроничния стрес и болестта на Алцхаймер, съобщи специализираното издание Biological reviews.

Хроничният стрес води до нарушаване на нормалните процеси в мозъка, а това увеличава вероятността от последваща невродегенерация, а по-късно и деменция.

Изследователите са успели да опишат как хроничните стресови фактори влияят върху процесите, протичащи в мозъка, които причиняват възпаление и невродегенерация.

Заключенията на специалистите могат да доведе до нови насоки за предписване на лекарства за намаляване на стреса. Това ще помогне за намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Кой са някои от симптомите?

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е причина за 60 – 70% от случаите на деменция.

В ранните етапи най-честият симптом е трудното припомняне на скорошни събития. С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с говора, дезориентация, промени в настроението, загуба на мотивация, затруднения при ежедневни дейности и поведенчески проблеми.

Причините за болестта на Алцхаймер не са достатъчно добре изучени.

Смята се, че около 70% от риска се наследява от родителите на болния чрез множество свързани гени.