Учени от университета на Глазгоу, Великобритания, и Хонконгския университет за наука и технологии са открили протеин, който прави обратими симптомите на болестта на Алцхаймер при мишки, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Специалистите, чието изследване е окачествено като пробив, се надяват, че в бъдеще то може да е приложимо при хора и да доведе до лечение на прогресивното заболяване, нарушаващо способностите за мислене, запаметяване и концентрация и предизвикващо загуба на паметта.

На този етап няма ефективно лечение за болестта на Алцхаймер - най-разпространената форма на деменция. Експертите прогнозират, че в резултат на застаряването на населението към 2030 г. глобалният брой на болните от Алцхаймер ще достигне 65 милиона души.

В експерименти с мишки, отгледани така, че с напредването на възрастта да развият наподобяващо болестта на Алцхаймер заболяване, изследователите са открили протеин, наречен IL-33, който е в състояние да направи обратими симптомите и отслабването на когнитивните функции.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване, с напредването на което симптомите се обострят и постепенно се увреждат повече мозъчни зони.

Авторите на изследването обясняват, че протеинът IL-33 се произвежда от различни клетъчни типове в тялото и в частност изобилства в централната нервна система.

Изследователите са установили, че инжектирането му в мишки със заболяване, наподобяващо болестта на Алцхаймер, води до бързо подобряване на когнитивните им функции. В резултат на това способностите им стават сравними с тези на здрави гризачи на същата възраст.

Учените смятат, че протеинът IL-33 действа, като кара имунните клетки в мозъка да обграждат и атакуват характерните за болестта на Алцхаймер амилоидни плаки, намалявайки броя и размера им. Белтъкът освен това възпрепятства възпалителните процеси в мозъчната тъкан, които водят до формирането на въпросните плаки.

Предишни проучвания са показали, че в мозъците на болни от Алцхаймер пациенти се съдържа по-малко протеин IL-33, отколкото в тези на здрави индивиди.