Британски учени започват експедиция по изследването на „изгубено езеро”, което смятат, че се намира под ледената повърхност на Южния полюс, съобщава Би Би Си.

Езерото, носещо името Елсуърт, се намира под минимум 3 км ледена обвивка.

В момента се правят последни проверки на оборудването, преди да стартира самата експедиция. Това е първият опит да се извлекат проби от незамърсените води и утаечен слой под повърхността на полюса.

Проучването цели да установи до каква степен и къде е възможен живот въпреки високото налягане и липсата на слънчева светлина. Възможно е да бъдат открити микроби.

Експедицията в района на Антарктика, известен с ниските си температури и постоянни ветрове, се оказва огромно предизвикателство за изследователите, коментира Би Би Си.

Те планират да използват сонда с гореща вода, за да успеят да пробият ледената покривка и да достигнат до целта си. Общата стойност на проекта възлиза на 8 милиона британски лири.

Операцията се очаква да продължи 5 дни, а пробивът на сондажа ще бъде открит за не повече от 24 часа. Резултатите от експедицията ще бъдат обявени в рамките на една седмица.