Учен от канадска лаборатория за екзотични животински заболявания е поставен под карантина, защото може да е бил изложен на вируса ебола, предаде "Франс прес". Ученият забелязал, че защитният му комбинезон има разцепване по шева на излизане от обезопасено помещение с високо равнище на биологичен риск, където изследвал заразени с вируса прасета.

Инцидентът е станал в Националния център за изследване на екзотични животински болести към Националната лаборатория по микробиология в Уинипег, провинция Манитоба. В центъра незабавно са въведени обезопасителни мерки и рискът за други хора е нисък, заяви директорът на Канадската агенция по инспекция на храните Джон Копс на пресконференция.

Ученият, чиято самоличност не се посочва, е бил инжектиран с експериментална ваксина против ебола, която е разработена в същата лаборатория и се е оказала ефикасна срещу епидемията в Западна Африка. При тестове върху над 4000 души в Гвинея ваксината се е оказала ефикасна в 100 процента от случаите, сочат резултати от направеното през 2015 г. изследване.

Канадският учен ще остане под наблюдение в продължение на 21 дни.

Тази година Световната здравна организация обяви края на епидемията от Ебола в Западна Африка, където за две години вирусът взе над 11 000 жертви.