За първи път убит от мафията сицилиански свещеник, известен със смелите си позиции срещу нея, беше провъзгласен за блажен на церемония в италианския град Палермо с десетки хиляди присъстващи, предаде АФП.

На церемонията, на която присъстваха 40 епископи и 750 свещеници, папа Франциск беше представляван от пенсионирания кардинал на Палермо Салваторе Де Джорджи. На събитието със символично значение за страната присъстваха също италианските министри на вътрешните работи Анджелино Алфано и на правосъдието Ана-Мария Канчелиери.

„Беатификацията на дон Пулизи е най-очакваният от цяла Сицилия Божи дар. Двадесет години след убийството му дон Пулизи продължава да говори, при това по-силно”, каза бившият архиепископ на Палермо пред в. "Осерваторе романо".

В излязла на скоро книга братът на убития, Гаетано, обаче заяви, че би предпочел брат му да е жив пред това да е обявен за блажен. "Сега църквата го провъзгласява за блажен, но когато той имаше нужда от помощ, никой не откликна", каза той.

"Дон Пино", свещеник на Сан Гаетано, много популярен сред младежите заради откровения си език, е убит на 15 септември 1993 г., в деня когато щял да навърши 56 г., с куршум в тила. Преди да умре пред вратата на дома си, свещеникът казал на убиеца си: "Очаквах ви".

Пулизи бил ненавиждан от местните мафиоти заради работата си с младежите, които се опитвал да отклони от различни зависимости.