Трима синове на високопоставен лидер на „Хамас“ са убити при израелски въздушни удари в Газа. Баща им Исмаил Хания съобщи за смъртта им, а по-късно информацията потвърдиха и от израелските сили за отбрана.

Ударът е извършен без консултация с висши командири или политически лидери, включително премиера Бенямин Нетаняху, съобщиха израелските медии в четвъртък. Цитирайки високопоставени израелски служители, информационната агенция Walla каза, че нито Нетаняху, нито министърът на отбраната Йоав Галант са били уведомени предварително за удара, който е координиран от израелската армия и разузнаването, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор турският президент Реджеп Ердоган е изказал съболезнования на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания за смъртта на тримата му синове в Газа, съобщиха от кабинета му.

 "Израел определено ще бъде държан отговорен пред закона за престъпленията срещу човечеството, които извърши", се казва в изявление на президентството в социалните мрежи.

От семейството заявиха, че Хазем, Амир и Мохамед Ханоя са били убити близо до бежанския лагер "Ал-Шати". Те са се придвижвали с автомобили. От семейството твърдят, че има загинали и внуци на лидера на „Хамас“.

Исмаил Хания е начело на политическото крило на „Хамас“ от 2017 година и представя организацията в чужбина. От години живее в Катар. Смятан е за един от лидерите, които стоят зад терористичната атака срещу Израел на 7 октомври миналата година.  

Според лидерът на „Хамас“ убийството на синовете му няма да попречи на преговорите в Кайро с Израел за прекратяване на огъня в Газа.