Граната, подарена за рожден ден, взриви и уби близък сътрудник на шефа на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни.

39-годишният майор Генадий Частяков се прибрал в апартамента си с подаръци от колегите си и ги отворил със сина си, когато избухнала гранатата. Майор Частяков е убит, а 13-годишният му син е тежко ранен.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза, че момчето е започнало да върти пръстена на гранатата.

„Тогава военнослужещият взел гранатата от детето и дръпнал пръстена, причинявайки трагична експлозия“, добави Клименко.

По-късно прокурорите разясниха, че майор Частяков случайно е задействал гранатата, докато се опитвал да я вземе от ръцете на сина си.

Случката била описана като „трагичен инцидент“ и министърът призова обществеността да изчака резултатите от официалното разследване. Полицията каза, че експлозията в семейния апартамент в Чайки в западните покрайнини на Киев е „в резултат на небрежно боравене с боеприпаси“.

Но по-късно се оказа, че в апартамента са намерени още пет гранати. Вътрешният  министър Клименко каза, че са били подарък от колега от армията.

При обиска на въпросния колега, който се оказал полковник от армията, са открити две подобни гранати.

Снимки от мястото показват други гранати на пода на апартамента, заедно с други торби с подаръци. Майор Частяков очевидно донесъл гранатите у дома в чанта с бутилка уиски.

Според източник бутилката е била в подаръчна торбичка с очила във формата на граната и експлозията е станала, когато той е отворил торбичката. Според други доклади неговият колега е предал бутилката с думите: „Трудно е да те изненадам: затова ти давам бойна граната и бутилка добро уиски.“

Генерал Залужни говори за неописуемата болка и тежката загуба за украинската армия и за него лично, описвайки майор Частяков като „надеждно рамо“ от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

Официалната причина за експлозията е поставена под съмнение от украински коментатори, някои от които спекулират дали това не е атака, насочена срещу самия генерал Залужни.