Ръководител на опозицията във Венецуела беше убит рано сутринта при демонстрация срещу изборите за Учредително събрание. Инцидентът стана няколко часа преди началото на вота за избиране на членове на оспорваната институция, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на прокуратурата.

30-годишният Рикардо Кампос е бил застрелян в Кумана, в североизточния щат Сукре, съобщи опозиционният депутат Хенри Рамос Алуп, бивш председател на парламента.

Обстоятелствата около убийството не са изяснени.

Часове по-късно най-малко четирима полицаи бяха ранени в Каракас, когато по време на друг протест срещу изборите, срещу полицейски мотоциклетен конвой беше хвърлена самоделна бомба, предадоха АФП и ТАСС.

Електронното издание на в. „Универсал“ пише, че са пострадали и граждани, а седем мотоциклета са изгорели.

По-рано днес бе съобщено, че кандидатът за Учредителното събрание, юристът Хосе Феликс Пинеда, е бил убит снощи в град Боливар. Въоръжени мъже нахлули в дома на кандидата и стреляли няколко пъти по него. Прокуратурата е разпоредила проверка.

Според критиците днешните избори за Учредителното събрание – 545-местен законодателен орган, който трябва да пренапише конституцията, може да доведат до установяване на диктатура, предаде ДПА.    

Опозицията призова за бойкот на вота и отказа да издигне кандидати. Президентът Николас Мадуро обаче не отстъпи, въпреки призивите на опозицията и чуждестранни лидери да отмени изборите.

За последните четири месеца на протести и сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност във Венецуела са убити 113 души, а почти 2000 са ранени. Само за последните 24 часа новата вълна от насилие е причинила смъртта на деветима души, съобщи ТАСС, позовавайки се на в. „Насионал“. Една от последните жертви е 19-годишен младеж, убит при протестна демонстрация в щата Мерида.

Използвани са материали на БТА