Британската неонатологична медицинска сестра Люси Летби, която беше осъдена на доживотен затвор заради убийството на 7 бебета, не получи разрешение да обжалва присъдата си.

Делото приключи през август 2023 г., когато тя беше призната за виновна за смъртта на 7 новородени и за опита за убийство на други 6 в болница Херцогинята на Честър между 2015 и 2016 г.

Съдебният състав не обоснова решението си, но то е окончателно.

Това решение поставя край на процеса по обжалване на Люси Летби.

34-годишната жена ще бъде съдена повторно през юни за един от опитите за убийство през февруари 2016 г.

„Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях. Аз съм ужасен човек. АЗ СЪМ ЗЛО“ – това пише британската медицинска сестра Люси Летби на бележки малко преди да бъде задържана окончателно от властите на Острова през ноември 2020 г.

Медиите във Великобритания я определят като най-опасният сериен убиец.

Снимка: Reuters

Коя е Люси Летби?

Повечето я определят като „тиха и задръстена“ студентка. Приятелите ѝ я познават като момичето, което обича да танцува салса. Семейството ѝ я приема като отдадена дъщеря, а за много от пациентите си тя изглежда като надеждна, внимателна и мила медицинска сестра.

Това са многото страни на Люси Летби, но никой, който я познава, не може да повярва, че тя е манипулативен и хладнокръвен убиец. Още повече, че Люси Летби е един от най-опасните серийни убийци във Великобритания.

След като разследването на полицията започва обаче властите установяват, че Летби е „постоянно мрачно присъствие“ когато се появи трагедия. Тя е и единствената връзка между смъртта на 7 новородени бебета.

При първите претърсвания на дома ѝ полицията открива бележки, на които самата Летби пише „АЗ СЪМ ЗЛО“ с големи букви и „Аз го направих. Аз ги убих нарочно! Не съм достатъчно добра. Никога няма да се омъжа и да имам свои деца! Никога няма да знам какво е да имаш семейство“.

Снимка: Reuters

Жертвите ѝ включват две момчета близначета от тризнаци, които убива в рамките на 24 часа, новородено бебе, което тежи по-малко от 1 килограм и момиченце, родено 10 седмици по-рано, което Люси Летби убива на четвъртия опит.

По време на делото става ясно, че Летби е убивала новородените бебета като ги е инжектирала с въздух, което довеждало до спукване на диафрагмата на някои от тях. При друг от случаите Летби се опитва да убие две новородени като отравя храната им с инсулин.