Обвиненият за масовото убийство в американския щат Колорадо Джеймс Холмс се яви в съда. Много от роднините на жертвите бяха в залата и заедно с целия свят видяха за първи път на живо лицето на 24-годишния стрелец.

Той изглеждаше объркан, смутен и не произнесе нито дума за 10-те минути на това първо заседание. Две са нещата, за които вече говорят в екипите на защитата и обвинението - дали Холмс е психически годен за съдебен процес и дали ще му бъде поискано смъртно наказание.

Холмс бе застана пред съда в затворнически дрехи и боядисана в червено коса. Той е със служебно назначен защитник, но бе придружаван от адвоката на фамилията.

Семейството на убиеца публикува съобщение, в което се казва, че техните сърца са с всички пострадали в трагедията и с техните близки. Съседите на младия мъж пък са ужасени какво е можело да стане, ако експлозивите в жилището му са се били взривили. Докато той е стрелял по хората в киното, в апартамента му е гърмяла музика.

Прокурорите са категорични, че ще искат смъртно наказание, тъй като престъплението е за причиняване на смърт от първа степен. Жителите на малкото градче Аурора, в предградията на Денвър, почетоха паметта на загиналите с траурна церемония на която присъства и президентът Барак Обама.

„Имах възможност да посетя всяко едно от семействата и разговорите бяха изпълнени със спомени. Те разказаха какви чудесни хора са били техният брат, или техният син или дъщеря. И хората, които те са докоснали и мечтите, които са имали за бъдещето", казва Обама.

Бъдещето - като това на Джесика Гави на 24 години, обещаваща спортна журналистка, чиято последна мисия е била да помага на семействата, загубили своите домове при скорошните пожари в Колорадо.

Сред 12-те жертви са бивши и настоящи американски военни, оцелели на бойното поле, но не и на тази фатална прожекция. Най-възрастният сред убитите е 54-годишният специалист по недвижими имоти и баща на 4 деца Гордън Коудън.

Най-младата жертва е 6-годишно момиче на име Вероника. Майка й Ашли Моузър е в болница с опасност за живота и още не знае, че дъщеря й е мъртва.

И докато хората си спомнят за своите роднини, приятели и съседи на няколко мили от бдението специалните части обезвредиха намерените взривове в минирания апартамент на заподозрения Джеймс Холмс.