Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди икономическите мигранти, запътили се към Европа, да не идват към континента, като в същото време порица държавите членки, предприели едностранни действия за справяне с кризата.

„Искам да се обърна към всички потенциални нелегални икономически мигранти, независимо откъде идват. Не идвайте в Европа. Не вярвайте на трафиканти. Не рискувайте живота и парите си“, заяви Туск след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина.

Туск също така разкритикува и едностранните действия от страна на държави членки на ЕС, като според него те „разяждат доверието“ като разделят блока.

„Едностранните решения без предварително съгласуване, дори и да са разбираеми в национален контекст, са всъщност пагубни за европейския дух на солидарност“, посочи той.

Коментарите му са във връзка с решението на Австрия да ограничи дневния прием на мигранти на своя територия, което доведе до подобни мерки и в други държави от т. нар. балкански маршрут, сред които Словения, Хърватия, Македония и Сърбия.

По-рано Унгария, Полша, Словакия и Чехия обещаха да помогнат на България и Македония да затегнат контрола по границите си с Гърция, в случай, че Атина не успее да ограничи притока на мигранти от Турция до средата на март.

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че би искал да бъдат наложени санкции на държавите от ЕС, които подкопават общите решения на блока.

„Гърция ще иска... да има санкции за тези, които не уважават (европейските договори за солидарност)“, каза той, като заяви, че това, което е било договорено, трябва да се спазва.

Някои от хардлайнерите на ЕС призоваха за изкарването на Гърция от Шенгенската зона, освен ако не предприеме строги мерки за спиране на мигрантския поток.

Според Туск обаче това не би било решение на сегашната криза. „Изключването на Гърция от Шенген не е нито край, нито средство на тази криза. Гърция е част от Шенген, от европейската общност и от ЕС и ще остане такава“, заяви европейският представител. Той също така посочи, че Гърция и която и да е било друга европейска страна няма повече да бъдат транзитни държави, а Шенгенското споразумение отново ще влезе в сила.

Посещенията на Туск в Гърция и по-късно в Турция са част от регионална обиколка, в рамките на която той посети и Словения. В петък председателят на Европейския парламент ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул.

АФП