Турция замрази признаването на българските дипломи. От Министерството на образованието признават, че мярката е взета след констатирано увеличение на фалшиви дипломи от наши университети.

Най-много турски студенти има в Техническия университет в София - 1300 души. Преди няколко дни Шенер Чалъшкан се дипломира като инженер. Тъй като родината му сега не признава неговата диплома, той мисли да замине за Германия.

Едва днес от просветното министерство потвърждават официално за проблема, въпреки че решението на турската страна е от 5 юли. „Ще разговаряме заедно с нашите колеги от МОН с турската страна, за да видим как да им дадем допълнителни гаранции, че документите, които те получават от България са истински”, коментира говорителят на външното ни ведомство Весела Чернева.

По данни на турското посолство в София около 10 000 турски студенти се обучават в български университети.

„По-добро обучение дава България от Турция напоследък. Затова толкова много народ дойдоха тук, в началото може да има малко влияние, но според мен това е временно решение. Според мен ще идват хората пак”, казва Иълмаз Юмер.

За да се дипломира като инженер в Турция, Шенер щеше да плаща по 10 000 евро на година. В България му струва 3 000 евро на година. „Голяма изненада, вярно голяма изненада, защото никой не чака такова нещо в смисъл никакъв документ сега не вземат, никакъв не признават, затова много се изненадахме”, коментира младият мъж.

До този момент у нас не е постъпила конкретна информация от кои висши училища са били издадени съмнителните документи. От началото на годината досега от всички проверени 13 хиляди дипломи, само 80 са били нередовни, съобщават от МОН.