През следващите дни Турция ще започне признаването на дипломите от българските университети от страна на турските институции, заяви д-р Гьокхан Четинсая, председателят на Съвета за висше образование на Турция, цитиран от БТА.

Той припомни, че по проблемът е воден разговор с българският президент Росен Плевнелиев при последното му посещение в страната и в близките дни въпросът ще бъде решен.

Междувременно близо 8000 дипломи, издадени от България на турски студенти, ще бъдат проверени. Повечето от дипломите, които подлежат на проверка, са от медицински и факултети по инженерство. Турските медии съобщават, че основният проблем е при посредническите фирми собственост на турски студенти, завършили в България.

През май Съветът за висше образование в Турция спря да признава дипломите, издавани от българските университети с обяснението, че много от тях са фалшификати и прекрати изпращането на турски студенти в България. От сайта на Съвета са махнати и препоръките към студентите да не идват да учат в България заради нелегитимността на дипломите в Турция.