Турция приведе в повишена готовност и подсили военноморските си сили в Средиземно море. По информация на местни медии към базите на ВМС на Турция в Аксаз, Искендерун, Мерсин, Анталия от други морски райони са отплавали фрегати, оборудвани с ракетни системи, 127-мм оръдия, както и ракетни катери. Сред задачите им е и отблъскването на евентуална атака по море.

Турски издания припомнят, че по-рано аналогични мерки са предприели сухопътните сили и ВВС. В пограничните със Сирия райони бяха изпратени около 60 танка, а по границата в момента са разположени не по-малко от 250 единици бронетехника.

Освен това в базите на ВВС в югоизточните градове Диарбекир и Малатия са прехвърлени 15 изтребителя Ф-16. Общият брой на бойната авиация там вече достигна 55 самолета.

Прди ден турският външен министър Ахмет Давутоглу потвърди, че страната ще предприеме всички нужни мерки за защита на своята национална сигурност във връзка със ситуацията в съседна Сирия.

„Ако нашата граница бъде нарушена още веднъж, ние ще предприеме нужните мерки”, посочи министърът.

Отношенията на Сирия и Турция се изостриха в началото на октомври, след като в турската област Акчакале паднаха изстреляни от сирийска територия артилерийски снаряди и загинаха петима души, а 11 бяха ранени. В отговор парламентът на Турция даде на правителството за срок от една година правото да провежда трансгранични военни операции.