Посланиците на девет държави, сред които и такива, които са затворили консулствата си в Истанбул, са призовани в турското външно министерство. За това съобщава държавният телевизионен канал TRT Haber.

По-рано генералните консулства на Швеция, Нидерландия, Великобритания, Франция, Швейцария и Германия в Истанбул съобщиха, че са преустановили приема на посетители заради заплахата от терористични нападения в центъра на града. От руското консулство заявиха обаче, че продължават да работи както обикновено.

Днес турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу определи затварянето на консулствата, заради предупрежденията на САЩ за терористична заплаха, като „съкрушителна новина“.

Досега шест европейски държави са затворили консулствата си в Истанбул. Телевизионният канал TRT Haber не уточнява данните за посланиците на другите три държави.

В понеделник от посолството на САЩ предупредиха своите граждани за опасността от терористични нападения в централната част на Истанбул, като според дипломатите цели могат да бъдат църкви, синагоги, дипломатически мисии в Истанбул или други места, популярни сред чужденците, особено истанбулските квартали Бейоглу, Галата, Таксим и улица Истиклял.