Турските власти не допуснаха делегация от местни парламентаристи и евродепутати, включително лидерът на ПЕС Сергей Станишев, да посетят арестувания лидер на основната прокюрдска партия Селяхатин Демиртташ.

Делегацията от десетина членове от Партията на европейските социалисти искала да се види с лидера на партията, но турската жандармерия блокирала пътя към затвора, поради което евродепутатите дали импровизирана пресконференция на пътя.

В затвора били допуснати единствено адвокатите на Демирташ.

Лидерът на НДП е един от десетимата депутати от партията, които бяха арестувани в началото на месеца. Те са обвинени в членство или насърчаване дейността на забранената от закона Кюрдска работническа партия. „Той не е изоставен, той не е сам, нашето политическо семейство е солидарно с него”, заяви пред медиите българският евродепутат Сергей Станишев.

Той добави, че „няма да има компромис" по политическите критерии, които Турция трябва да изпълни по пътя си към Евросъюза.

Междувременно турските власти са уволнили още 15 хил. държавни служители, военни, полицаи и други чиновници и са закрили над 500 институции заради предполагаеми връзки с неуспешния опит за преврат през юли месец.

Анкара и Брюксел са в обтегнати взаимоотношения – Европейският парламент ще обсъжда потенциалното замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.