Турските медии изнасят още разкрития за смятания за организатор на атентата на летището в Истанбул чеченец Ахмед Чатаев - Едноръкия. Той фигурира официално в черния списък на САЩ за борба с тероризма от октомври 2015 г.

Службите считат, че той е замесен и отговорен за трагичните събития през 2014 г.с  двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. Те бяха отвлечени от ислямски екстремисти в Ирак и в последствие обезглавени.

През 2011 г. България отказва да екстрадира Чатаев в Русия с мотива, че се ползва със статут на бежанец в Австрия.  Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед Ал-Шишани, твърдя турските медии.

Разследващите в Турция потвърдиха самоличността на двама от атентаторите самоубийци - Раким Бургаров и Вадим Османов. До тази информация властите са се добрали от компютър, останал в квартирата им, който не е бил с унищожен харддиски. Вадим Османов е наел квартирата в квартал Фатих. Третият остава неизвестен. Арестуваните са общо 24 по подозрение за участие в атентата. За последния месец има повече от сто ареста на предполагаеми членове на „Ислямска държава”. От 106 арестувани 32 отиват директно на съд

По информация на вътрешното министерство на Турция над 1654 са арестувани за последната година по подозрение за връзка с ИД, от тях близо половината – 800, са чужденци.