ЕС трябва да избере между Турция и нейните врагове, заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, като добави, че Брюксел не трябва да очаква, че Анкара ще промени антитерористичните си закони, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Йълдъръм посочи това в реч в парламента пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, предавана на живо от телевизионните канали. Този коментар съвпада с официалното посещение днес в Турция на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Отношенията между Турция, която е кандидат за членство в ЕС, и Брюксел се обтегнаха след опита за преврат през юли.

Европейските лидери са обезпокоени, че Анкара използва осуетения пуч като претекст, за да задуши инакомислието. Турция пък е подразнена от липса на солидарност след опита за преврат.

В Турция няма никаква заплаха за демокрацията и за независимостта на съдебната система, а критичните изводи от последния доклад за напредъка към ЕС няма как да бъдат приети, подчерта Бинали Ялдъръм.

Според него европейските страни не са подкрепили Турция в най-тежкия й час по време на опита за преврат от 15 юли и са отворили обятия за кюрдските сепаратисти от ПКК и за организацията ФЕТО.

„ЕС първо трябва да спре с мисията на говорител на терористите, както и да прекрати подкрепата за терористичните групировки и политическите им представители, и да направи своя избор – ще продължи ли общия си път с Турция, или ще предпочете враговете й”, настоя премиерът, цитиран от БГНЕС.

„Има сериозни данни за подкрепа за терористичните организации от тяхна страна, за членство в такива формирования и широка пропаганда. Никой няма право да използва тероризма като оръжие срещу обществото, бил той и депутат. А как ще действа правният ред в Турция, за това нямат право да се произнасят посланиците на европейските страни. Нацията няма да забрави реакцията на дипломатите от страните членки в ЕС спрямо парламентарната група на (прокюрдската-б.р.) Демократична партия на народите“, заяви Йълдъръм.

Писна ни от двуличие

Докато Йълдъръм критикуваше ЕС заради лошия доклад, подобни коментари направи и външният министър Мевлют Чавушоглу на пресконференцията след срещата със своя германския колега Франк-Валтер Щайнмайер.

"Наистина ни е писнало от тези твърдения. Критериите са ясни, но тук има очевиден двоен стандарт и двуличие", подчерта първият дипломат на южната ни съседка, цитиран от "Ройтерс".