Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг ще посети този месец Съединените щати във връзка с исканата от Анкара екстрадиция на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиняват за опита за преврат през юли, съобщи електронното издание на турския в. "Акшам", цитирано от БТА.  

Боздаг планира да се срещне с американския си колега Лорета Линч. Очаква се посещението да се състои на 26-27 октомври. 

"Американското правосъдно министерство прие положително искането на Турция за среща. Когато датата се изясни, ще отидем. Много вероятно е да посетя САЩ до края на октомври", заяви Боздаг.

Турският министър изтъкна, че ако въпреки всички предоставени доказателства, ислямският проповедник не бъде екстрадиран от САЩ, то това ще означава, че "САЩ са предпочели приятелството на Гюлен пред това на Турция".

По думите на Боздаг "САЩ не трябва да си затварят очите пред една терористична организация".

"Ако бъде извършен опит за убийството на президента на САЩ (Барак) Обама, ако Белият дом бъде бомбардиран, ако 241 американски граждани бъдат убити и човекът, подтикнал и ръководил тези действия, е в Турция, какво ще изпитват САЩ по отношение на Турция. Каквото е лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен за САЩ, това е Гюлен за Турция и турския народ", заяви още министърът.

Турските власти смятат, че т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО) на Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли.

Анкара предприе кампания срещу последователите на ислямския проповедник, която доведе до масови уволнения и арести в страната.