Близо 300 турци, живеещи в Пакистан - преподаватели и техните семейства, са заплашени от експулсиране в Турция, където рискуват да бъдат подложени на малтретиране, посочиха днес две правозащитни организации, съобщава АФП.

Мрежата от частни училища ПакТюрк, в която работят тези учители, някои от които са поискали убежище в Пакистан, се разглежда като непряко свързана с движението "Хизмет" на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за организирането на опита за преврат от юли миналата година.

През ноември 2016 г. малко преди посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Пакистан Исламабад обяви експулсиране в кратък срок на стотина учители и ръководители на тези частни училища заедно с техните семейства или на близо 450 души общо. Няколко десетки от тях в крайна сметка бяха експулсирани.

В края на септември бившият ръководител на училищата Пак-Тюрк Месут Качмаз бе отвлечен с жена си и двете си деца, а след това "принудително репратриран" в средата на октомври със самолет на турското правителство, посочиха в съвместно съобщение Международната федерация за правата на човека и Комисията за правата на човека в Пакистан.

Общо 285 турски граждани, заплашени от експулсиране, живеят "в страх" и безпокойство, че пакистанската полиция е съставила "списъци, за да ги преследва", заяви Никанор Хаон, ръководител на мисията на Международната федерация за правата на човека. Пакистан няма право да експулсира хора в страна, в която те рискуват да бъдат подложени на малтретиране, посочи той.