Турската полиция разпространи кадри от ареста на заподозряната за взрива в Истанбул. В неделя шестима души бяха убити, а повече от 80 ранени, на главната търговска улица в града.

Турските власти смятат, че лицето, извършило бомбения атентат, е свързано с кюрдските бунтовници, но не изключват и връзки с групировката "Ислямска държава", заяви високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс.

Полицейските кадри показват как заподозряна жена е задържана в жилищна сграда и отведена в полицейски участък. Тя е с къдрава коса и лилаво яке с надпис "Ню Йорк". При обиска в жилището полицията е използвала полицейско куче и е открила пари, злато и муниции.

Проверени са записите от 1200 камери за сигурност, на които се вижда маршрута на жената, която е заподозряна, че е поставила бомбата. Установено е, че тя е напуснала мястото на инцидента с такси и се е отправила към квартал "Есенлер".

Проведена е операция, при която са задържани 46 души, за които е установено, че са в контакт със сирийката, идентифицирана като Ахлам Албашир, за която се смята, че е поставила взривното устройство. Проверени са 21 адреса. 

Турският министър на вътрешните работи заяви, че заповедта за нападението е била дадена в Кобани, град в Северна Сирия, където през последните години турските сили провеждат операции срещу сирийската кюрдска милиция. При първоначалния разпит жената е казала, че е била обучавана от кюрдски бойци в Сирия и е влязла в Турция от района Африн в Северозападна Сирия.

Високопоставеният турски представител заяви за Ройтерс, че първоначалните улики сочат, че човекът е свързан с Кюрдската работническа партия (ПКК), разглеждана като терористична групировка от Турция, ЕС и САЩ.

Турските телевизии излъчиха по-рано кадри на човек, както изглежда жена, който оставя пакет под издигната саксия за цветя в средата на улицата. Показано беше и видео от охранителни камери на жена, както се предполага извършителката, която напуска района, бягайки измежду останалите хора, които вървят спокойно.

Засега нито една групировка не е поела отговорност за атентата.