Убедителната победа пропрезидентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предизвика бурна реакция на международните пазари. Акциите на турските компании скочиха с 5 процента само за няколко часа тази сутрин. Освен това турската лира поскъпна с 5,4% спрямо долара. Според агенция Блумбърг това е най-високият растеж на турската лира към долара от 2008 година.

Формацията, близка до президента Реджеп Тайип Ердоган, спечели абсолютно мнозинство на извънредния вот.

Снимка: Reuters

На вчерашните предсрочни парламентарни избори ПСР си възстанови мнозинството, което й позволява да състави самостоятелно правителство. С 49,3% избирателна подкрепа партията печели 316 места в 550-членния парламент, като необходимия минимум за самостоятелно правителство е 276 места. Хиляди привърженици на партията излязоха по улиците за да опразнуват победата.

По-рано днес Европейският съюз заяви, че ще работи с новото правителство на Турция след изборите, показатели „силната привързаност“ на народа към демокрацията. Това заявяват първият дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан в съвместно изявление.