Въоръжените сили на Турция са освободили от терористи 18 населени места в северната част на Сирия в рамките на операцията "Маслинова клонка", съобщават световните агенции, като цитират турската телевизия „Хабер Тюрк”.

"Въоръжените сили на Турция провеждат операция "Маслинова клонка" в Северна Сирия срещу терористите от Кюрдската работническа партия (ПКК), Партията на демократичния съюз (ПДС) и екстремистката групировка "Ислямска държава". На четвъртия ден от операцията са освободени от терористи 18 населени места", се посочва в съобщението. 

Снимка: EPA

Генералният щаб на турската армия обяви на 20 януари начало на операция "Маслинова клонка" в района на Африн в Северна Сирия, където живеят около 1,5 милиона сирийски кюрди. По последни данни в хода на операцията самолети на военновъздушните сили на Турция са поразили над 170 цели в Африн. Загинали са двама турски военнослужещи.

Мобилизация

Кюрдските местни власти обявиха обща мобилизация в защита на анклава Африн в северозападна Сирия и призоваха цивилните да се включат във въоръжената съпротива в четвъртия ден на турската военна операция.

Започналото в събота настъпление на турски войски, подкрепени от протурски сирийски бунтовници, е насочено срещу Силите за защита на народа, които Турция смята за терористи. Тези формирования са основен фактор в борбата срещу джихадистите в Сирия.

"Това е покана към всички кюрди в Сирия да се включат във въоръжената борба", а запасняците са призовани да отидат в казармите си, уточни представител на Силите за защита на народа.