Турция се завръща на световния туристически пазар. Резервациите за лято 2018 г. бележат значителен ръст спрямо предходните години, белязани от тежка криза.  

През предните 3 лета милиони западни, руски, а и български туристи избраха да почиват по гръцкото и българското крайбрежие, като алтернатива на турските курорти. Сега обаче чужденците се завръщат там. Благодарение и на значителни стимули от държавата.

През 2015 г. Турция посрещна 42 милиона гости. През 2016 г. броят им се срина до 25 милиона – заради кризата с Русия, атентатите, опитът за преврат. За идното лято обаче резервациите са със 70% повече. До голяма степен заради държавните субсидии за бранша.

Снимка: bTV

„Те не субсидират директно хотелиери, субсидират превозвачи, които докарват туристи до турските курорти. За тази година са предвидени субсидии за всеки един самолет до 150 места от порядъка на 9 хиляди долара на самолет в ниския сезон”, коментира Стоян Маринов от варненската туристическа камара.

Дотации има и за круизните туристи – по 40 евро на пътник. Стимулите са насочени предимно към най-големия пазар - руския.

„Едни от най-големите туроператори в Русия са с турско участие, те също имат подкрепата на турската държава в рекламата. Определено рекламата им е изключително силна, в Русия има много билбордове, телевизионни реклами, всичко това рефлектира неимоверно върху крайния потребител”, коментира Надежда, управител на туроператорска агенция с руски туристи.

Резултатът е, че ранните записвания имат над 100% ръст на руските резервации в Турция и спад с 18 и близо 24% в Гърция и България.

За разлика от турската държава, българската не може да да подпомага туроператори или чартъри, защото сме в Евросъюза. А хотелиерите очакват загуби.

„Държавната политика в туризма на Турция е много по-агресивна от нашата, ако ние изобщо имаме такава. Докато ние не започнем да инвестираме в туризма, не може само да очакваме златната кокошка да снася”, е позицията на Атанас Карагеоргиев, който е собственик на хотел.

Очакванията са тази година на юг от нас да почиват над 30 млн. чужденци, от които 6 млн. руснаци. Според турското министерство на туризма и културата, отрасълът ще донесе около 25 млрд. евро приходи.

Освен печалба за хотелите, туристите харчат по 2,5 млн. евро за дрехи, 800 хиляди за сувенири и 80 хиляди за килими например. А цените на почивките тази година ще са с около 10% по-високи.