Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини днес Европейския съюз, че е започнал "мръсна кампания" срещу страната му, критикувайки извършените арести на противници на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В изказване на конгрес на управляващата ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието в Анкара Давутоглу заяви, че ЕС е подел "клеветническа кампания срещу нашето правителство и нашата страна".

Преди седмица ръководители на Евросъюза се обявиха срещу действията на турската полиция, насочени главно срещу журналисти, и подчертаха, че те противоречат на европейските ценности, които Турция, която се стреми към членство в ЕС, трябва да зачита.

Във вторник ЕС още повече втвърди тона към Анкара, като я разкритикува за посегателства срещу свободата на печата и ѝ припомни, че напредъкът в преговорите за присъединяване зависи от зачитането от нейна страна на демократичните правила.

На 14 декември турската полиция предприе нова силова операция срещу привържениците на противника на президента Ердоган - ислямисткия проповедник Фетулах Гюлен, насочвайки удара си към медиите, които са му приближени.

В петък турското правосъдие обвини в тероризъм собственика на опозиционен ТВ канал, а срещу Гюлен беше поискана заповед за арест.