Десет милиона дози от китайската ваксина „Синовак“ „отдавна са отпътували" за Турция, съобщава вестник „Хюриет", като се позовава на здравния министър Фахреттин Коджа.

Министърът уточнява, че преговорите с производителя на китайската ваксина са приключили, съответните законови процедури са завършени, а 10 милиона дози от препарата за първите ваксинации в Турция "отдавна" са изпратени.

Фахреттин Коджа посочва, че приоритетно ще бъдат ваксинирани медиците на първа линия, след което ще се премине към ваксинация на лицата с хронични заболявания и от рисковите групи.

Ваксинацията ще бъде безплатна, като от гражданите няма да се изисква да заплащат никаква сума, уточнява още „Хюриет".

Междувременно продължават дейностите по лицензирането на различни ваксини на други производители. Когато процесът приключи, тези ваксини ще получат разрешение за продажба в аптечната мрежа, е посочил Коджа.

По отношение на разработваните от Турция ваксини, министърът е заявил, че „първите данни са удовлетворителни".

„Ние също ще успеем в това начинание, сами ще произвеждаме собствените си ваксини. И вероятно след 2021 г. ще сме постигнали резултат", казва Коджа.

По неговите думи производството на местни ваксини няма да се ограничи само до коронавируса, но се полагат усилия да бъдат произвеждани в Турция и ваксини срещу редица други заразни болести.

Министърът изтъква, че Турция се е насочила към вътрешно производство и на лекарството „Фавипиравир“, за което е установено, че подпомага лечението при COVID-19. По думите на Коджа Турция е издала лиценз на четири фирми за производството на медикамента, като така вносната му цена от 150 долара е била намалена на една десета от сумата.

По материали от БТА