Турция е издала заповед за арест на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и на още седем души във връзка с убийството на руския посланик в Анкара през декември 2016 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация във в. „Хабертюрк“.

Според изданието обвинението е, че убийството е извършено по тяхна заповед. До момента властите са арестували други седем души, включително трима полицаи, припомня в. „Хюриет“.

Заповедта идва ден преди посещението в Турция на руския президент Владимир Путин.

Снимка: EPA

Той пристига утре на двудневна визита, по време на която ще се срещне с турския президент Реджеп Таийп Ердоган и с иранския си колега Хасан Рохани. Турция, Русия и Иран са гаранти за мирните преговори в Астана, на които бе взето решение за създаване на зони за деескалация в Сирия, припомня Ройтерс.

Руският посланик Андрей Карлов беше застрелян на 19 декември 2016 г. на откриването на фотоизложба в турската столица. Нападателят – полицейският служител Мевлют Мерт Алтънташ, извика „Аллах акбар“ (Аллах е велик) и „Не забравяйте Алепо!“, когато откри огън, намеквайки за руската намеса в Сирия. Той бе ликвидиран на място от турските силите за сигурност.

Снимка: EPA

Ердоган заяви, че движението на Гюлен стои зад убийството на руския посланик. Гюлен отрече обвиненията.

Анкара обвинява Гюлен и за организирането на опита за преврат в Турция от юли 2016 г. – нещо, което той също отрича.

Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ е от района на Сьоке в Югозападна Турция, смятан за един един от най-светските в страната. Баща му бе споделил, че поведението на сина му започнало да се променя, след като влязъл в полицейската академия, като станал по-религиозен, според информации в турските медии.

Докато лозунгите, които е скандирал убиецът, подсказват симпатии към радикална ислямистка идеология, движението на Гюлен проповядва междурелигиозен диалог. Турското правителство обаче твърди, че подобни проповеди целят да маскират истинската същност на движението, което Анкара разглежда като терористична организация.

Използвани са материали на БТА