Задължителният PCR тест за Турция важи и за транзитно преминаващите пътници през летищата. Това обяви МВнР като цитира информация на компанията „Търкиш еърлайнс“.

По-рано от турския авиопревозвач съобщиха, че мярката ще засегне само транзитно преминаващите пътници през сухопътните граници на страната.

Негативен резултат от PCR тест трябва да представят и всички граждани, чиято крайна точка на пристигане е Турция, без значение с какъв вид транспорт пътуват.

Новите ограничения влизат в сила от 23:00 ч. на 29 декември 2020 г.

Всички пътници на възраст над 6 г. трябва да представят при пристигането си документ за негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Пристигащите, които не разполагат с такъв, подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.

Също така, считано от 23:00 ч. на 29 декември 2020 г. Турция преустановява полетите от и до Великобритания, Дания и Република Южна Африка, като изключения ще бъдат правени единствено за репатрационни полети.