Турската страна е обявила, че ще продължава да изпълнява своите ангажименти от споразумението с Европейския съюз за спиране на миграционния поток. Това обяви в Братислава върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, цитирана от „Ройтерс”.

Двете страни са се споразумели и да бъдат продължени разговорите за облекчаване на визовия режим за турските граждани.

Министърът по европейските въпроси на южната ни съседка Юмер Челик подчерта, че срещата му с външните министри на страните от евросъюза е приключила с „много силен консенсус” за съвместна работа.

"Прекият диалог е важен и именно него се опитваме да възстановим", каза словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак - домакин на разговорите в Братислава, тъй като страната му е ротационен председател на ЕС. "Бяха отправени много взаимни обвинения през медиите, което никога не е от полза", заяви още той.

Анкара и Брюксел силно влошиха отношенията си след опита за преврат от юли. Според управляващите в Турция ЕС не е показал достатъчна подкрепа, а някои коментари са даже в посока, че Реджеп Ердоган и правителството на Бинали Ялдаръм са били предадени от Европа. Не помагаше особено и липсата на прогрес по темата с либерализацията на визовия режим за турските граждани.

„В резултат на срещата, има много силен консенсус за това да се концентрираме върху един позитивен дневен ред и върху развитието на съвместната работа на Турция и ЕС”, заяви Челик, който обаче допълни, че ситуацията в родината му е такава, че европейското искане за по-мек антитерористичен закон не е реалистично.

В същото време стана ясно и че Турция е готова да си сътрудничи със Съвета на Европа, за да бъде осигурена максимална обективност и прозрачност на съдебните дела срещу замесените в опита за преврат. Това се разбра от изказване на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. По думите му турските му колега Мевлют Чавушоглу ще пътува през следващата седмица до седалището на организацията в Страсбург.