Турция и Европейският съюз открито затвърдиха различията си по спорния антитерористичен закон в Турция, който блокира изпълнението на споразумението за бежанците и отпадането на визовия режим за турски граждани.

При посещението си в Анкара председателят на Европарламента Мартин Шулц потвърди, че това не е точка в преговорния процес.

Шулц пристигна с послание за подкрепа към турската държава след опита за преврат. Двете страни обаче не постигнаха общ език по споразумението за бежанците и спазването на човешките права и свободи в Турция. 

„Поясних още веднъж, че визовият режим може да отпадне само ако са изпълнени всички критерии, в това число и реформа в антитерористичното законодателство. По този впърос нямаме напредък, но процесът още не е приключил”, каза Шулц.

„Още веднъж ясно заявяваме на Европейския съюз и на господин Шулц, че не можем да правим никакви подобрения по нашия антитерористичен закон заради ситуацията, в която се намираме. Това е въпрос на живот и смърт, проблем за националната ни сигурност, но и необходимост за Европейския съюз в борбата срещу тероризма”, отговори му турският премиер Бинали Йълдъръм.

Според Турция визите трябва да отпаднат изцяло и предлагане на безвизово пътуване за отделни групи като учени или интелектуалци не е нито алтернатива, нито решение на проблема.