Решенията от срещата на върха на ЕС, засягащи Турция, съдържат някои положителни елементи, но в голяма част са далеч от фактите, коментира турското министерство на външните работи в изявление, цитирано от турската частна телевизия „Си Ен Ен Тюрк“.

Според Анкара заключенията от срещата показват от една страна желание на част от страните членки за развиване на отношенията с Турция, но от друга са пример, че отношенията на Анкара с блока са "заложник на дуета на Гърция и кипърските гърци".

Министерството възразява, че в заключителната декларация отново не се споменават кипърските турци. Както то посочва, именно те, а не Турция са събеседник на кипърската гръцка страна за разрешаването на кипърския проблем. Според ведомството обаче не може да става и дума за преговори за морските граници между Турция и "кипърска гръцка администрация, която не представлява кипърските турци, и в среда, от която кипърските турци отсъстват".

"Ето защо ЕС трябва да призовава не Турция (към преговори с кипърските гърци), а кипърските гърци да водят преговори с кипърските турци", заключава министерството.

Анкара хвали същевременно факта, че ЕС споменава идеята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организиране на регионална конференция на средиземноморските страни.

"Искрено желаем да развием отношенията си с ЕС във всяка сфера и с оглед на взаимните ни интереси в посока перспектива за членство", пише още в изявлението на турското МВнР.

В текста се изтъква, че Анкара винаги е подкрепяла понижаването на напрежението и диалога. Според министерството сега е настъпил моментът за взаимни стъпки за постигането на конкретни резултати.

"Турция запазва своята решимост и воля за придвижване на евроинтеграционния процес и разрешаване на проблемите по пътя на преговори в условията на взаимно уважение и доверие и при дневен ред от взаимни интереси и взаимно бъдеще, вместо вторачване в двустранни проблеми и тесногръди интереси и сляпа солидарност между членовете", пише в съобщението на министерството.