Турция е възобновила частично издаването на визи в мисиите си в САЩ, след като по-рано днес САЩ възобновиха частично издаването на визи за турски граждани, съобщи посолството на Турция във Вашингтон, цитирано от турската телевизия НТВ и световните агенции.

В изявление на турското посолство във Вашингтон се казва, че в мисиите на Турция вече се приемат молби от американски граждани за издаване на визи в ограничен обем.

Американското посолство в Анкара съобщи по-рано днес в имейл, че САЩ са възобновили частично издаването на визи в мисиите си в Турция.

В изявлението на дипломатическата мисия на САЩ се казва, че решението е било взето, след като правителството на Турция е дало уверения, че няма да бъдат извършвани арести на служители от мисиите при положение, че извършват официалните си задължения.

Освен това турските власти са обещали да информират правителството на САЩ за намерения за арести на служители от дипломатическите мисии в бъдеще, посочва ТАСС.

Междувременно в изявление на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт бе посочено, че САЩ както и преди са обезпокоени от делата срещу арестуваните местни сътрудници от американските дипломатически мисии и срещу граждани на САЩ, които са били арестувани в рамките на режима на извънредно положение в Турция, информира агенцията.

Американското посолство в Анкара обяви на 8 октомври, че временно спира всички неимиграционни визови услуги, а Анкара отговори с реципрочна мярка. Решението на САЩ за спиране на визовите услуги бе обявено няколко дни след ареста на служителя в американското консулство в Истанбул Метин Топуз.

Агенциите отбелязват, че решението на САЩ за възобновяване на издаването на визи за турски граждани е взето на фона на предстоящото посещение на турския премиер Бинали Йълдъръм в САЩ (от 7 до 11 ноември). Йълдъръм ще се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс, с когото ще обсъдят редица въпроси, включително визовата криза.