Турция е овладяла всички горски пожари с изключение на два пожара в Миляс и Кьойджегиз в окръг Мугла в югозападната част на страната, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", като се позовава на съобщение на турския министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли в "Туитър".

Министърът е посочил, че огнеборците продължават работата си с огромна отдаденост по суша и въздух в Миляс и Кьойджегиз.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви от своя страна, че общо 59 квартала и 3231 сгради са били засегнати от госките пожари в окръг Анталия.

Той каза пред репортери в Манавгат в окръг Анталия, че Дирекцията за борба с бедствия и извънредни ситуации е изпратила в района 400 жилищни контейнери. Министърът уточни, че 207 от тях са вече инсталирани, а други 31 ще бъдат поставени днес.

Пакдемирли съобщи, че Гърция е поискала от Турция самолет за гасене на пожари и турската страна разглежда искането. Със затихването на горските пожари в Турция, ако можем, ние ще го предоставим на Гърция, посочи той.

Най-малко осем души починаха в резултат на пожарите, които от 28 юли се разгоряха в Турция. Хиляди местни жители и туристи трябваше да бъдат евакуирани, след като пламъците достигнаха къщи в населени райони и хотели в курортите. Усилията на пожарникарите бяха затруднени от сухото време и силния вятър.

В гръцката област Атика пожарът е ограничен, но остава опасност от вторично възпламеняване на огнищата, съобщиха от българското МВнР. По информация на посолството ни в Атина от днес се възстановява движението по участъка от пътен възел Агиос Стефанос в посока Ламия и жп-движението от Атина до Метеора. Засега са спрени единствено редовните жп-линии от Атина до Евбея. Продължават дейностите по възстановяване на електроподаването в най-засегнатите райони на Атика.

Магистралата от Атина за България продължава да е отворена в двете посоки, но не следва да се изключи възможността за въвеждане на временни забрани за отделни участъци. Промените в пътната обстановка в Гърция могат да бъда проследени на сайта на гръцката полиция.

Забраната за посещения и пътуване в гористи местности и национални паркове в Гърция се удължава до 06 ч. на 13.08. Същото важи и за работни дейности на открито, които могат да предизвикат пожар.

Продължават да бушуват пожари на остров Евбея, като е в сила операция по овладяване на огъня в северната част на острова, включително със специализирани самолети и хеликоптери. В ранните часове на деня пламъците доближиха селищата Артемисио, Кастри и Гувес, което наложи евакуация на жителите. Силните ветрове допълнително усложняват обстановката и затрудняват работата на летателната техника.

Пожарни екипи са съсредоточени в района на селищата Каматриадес и Галатсадес в опит да попречат на пожара да достигне гористата местност след тях. Заради прекъснати доставки има недостиг на гориво за пожарната техника. Селищата Гераки, Галатсона и Истиеа остават под заплаха. 

Пожарните сили продължават да се борят с огъня в труднодостъпната планина Кандили. Организирани са редовни патрули на кораби на пристанищните власти и гръцката флота, които евакуират хората намерили убежище по плажовете на острова.

Относително стабилизирано е положението в повечето райони на Пелопонес, но и там остава опасността от ново подновяване на пожара. Затруднена е обстановката в Аркадия и Гортиния, където действа един хеликоптер и се очакват 2 самолета. Пожарът в района на полуостров Мани, Лакония продължава да е активен.

Екипи на пожарната успяха да угасят огъня в Илия, където все още има риск от повторно възпламеняване. Огънят в района на Мелпия и Мегалополис продължава да е активен на два фронта.

Няма сериозно развитие на пожарите на остров Крит.

Областите Атика, Централна Гърция, Крит, Северен Егей, Южен Егей, Йонийски острови и Западна Гърция, остават в 4-та (оранжева) степен на пожароопасност.

Сателитни кадри с по-ясна картина за инфраструктурата и населените места може да бъдат видени на следния адрес.