Сълзи от щастие и силни прегръдки размениха семейства на летище „Хийтроу“ в Лондон след разхлабването на мерките за напълно ваксинираните граждани на ЕС и САЩ.

Снимка: Reuters

За повече от година, пандемията и строгите ограничения за пътуване разделиха милиони близки в различни държави и дори континенти.

Обединеното Кралство налагаше мерки, задължителна карантина и тестове за пристигащите от страни, попадащи в оранжевия списък на държави, тежко засегнати от COVID-19.

До неотдавна Великобритания приемаше само сертификати на ваксинирани вътре в Кралството. Така живеещите и ваксинираните граждани на ЕС или САЩ бяха лишени от възможността да пътуват безпрепятствено.

Снимка: Reuters

От понеделник обаче всичко това се промени и Лондон отмени задължителната самоизолация на тези със завършен имунизационен цикъл , които идват именно от ЕС или САЩ. Остава изискването за представяне на отрицателен тест преди отпътуването и два дни след пристигане.

Снимка: Reuters

Така след месеци на онлайн разговори родители отново посрещнаха своите деца, а бабите и дядовците най-накрая прегърнаха своите любими внуци.