Екоактивистката Грета Тунберг нападна президенти, премиери и монарси за това, че си правят селфита с нея, за да се представят в по-добра светлина, а всъщност не се борят с климатичните промени в името на бъдещите поколения, пише „Фокус“. 

Тунберг изразява недоволството си от поведението на световните лидери по време на срещата на върха в Ню Йорк. Според нея висшите държавници са искали да говорят с нея заради възможността да публикуват снимка в „Инстаграм“ с хаштага  #savetheplanet. 

„Сякаш бяха забравили за момент срама на своето поколение, което провали бъдещето“, коментира 17-годишната активистка пред британско издание. Тя твърди, че през септември по време на среща на върха по въпросите на изменението на климат, а Ангела Меркел се е наредила на опашка за селфи с нея. 

По-късно, в коментар пред „Би Би Си“, Тунберг заяви, че не харесва политици, които искат да използват славата ѝ и да си правят съвместни снимки с нея – и това „се случва непрекъснато“. „Честно казано, не само (Меркел), но и много други“, казва още шведската ученичка. Тя обясни, че такива хора просто застават до нея и други екоактивисти, а след това пускат снимки в социалните мрежи. „Това им помага да се представят в по-добра светлина, сякаш ги е грижа за околната среда“, коментира Тунберг. 

 

През април 2019 г. Тунберг беше заснета до папата във Ватикана, а през януари тази година до принц Чарлз след речта му на Световния икономически форум в Давос, като при това активистката уточнява, че коментарите ѝ не се отнасят за последния.

В своето интервю шведската активистка изрази надежда, че промените, които правителствата и хората е трябвало да направят по време на пандемията, ще помогнат да се промени виждането за действията, необходими за спиране на глобалното затопляне. Според Тунберг коронавирусът е показал, че по време на кризата е необходимо да се действа „с всички възможни сили“.