Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е регистрирано малко преди полунощ на територията на Гърция. По данни на Националния сеизмологичен център към БАН епицентърът е на 268 км от София в района на град Лерин.

Епицентърът е на 3 км от града, който е пострадал най-силно от земетресението.

Трусът е усетен и в Северна Македония, Албания, както и в Югозападна България в района на Благоевград и някои квартали на София.

Земетресението разлюлява земята 20 минути преди полунощ. Следват и вторичен силен трус. Местните жители от уплаха прекарват нощта навън или в автомобилите си.

Няма данни за пострадали.

Гръцките власти съобщават за щети в апартаменти на по-високи етажи, както и повреди на няколко балкона. Училищата и детските градини остават днес превантивно затворени.

Освен пукнатини по сгради, няма данни за други по-сериозни щети в Северна Македония. Много от жителите на Охрид и Битоля прекараха нощта навън. 

В сеизмологичната служба при БАН продължават да отчитат трусове, като те вече са над 30. Всички са с по-нисък магнитуд от основното земетресение снощи.

„Това е средно силно събитие. Мисля, че пряка опасност за активиране на структури в нашата част на територията няма. Но все пак трябва да се знае, че всяко едно такова събитие преразпределя енергията и по другите разломи, където със сигурност ще има напрежение“, коментира Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!