Силно земетресение в Гърция. Трусът е от 6,3 по Рихтер, съобщават от Европейския сеизмологичен център. Според сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН силата му е 6,2.

Епицентърът е на 24 км северозападно от град Лариса и на 21 от Еласона, област Тесалия. Земетресението е на дълбочина 10 км. Регистрирани са най-малко 10 вторични труса с магнитуд между 3 и 5 по скалата на Рихтер.

Земетресението е станало в 12:16 ч. местно време. Не се съобщава за жертви, пострадали и сериозни материални щети.

Силното земетресение в Гърция е усетено и в България по високите етажи на областите Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и в София, която се намира на 387 км от епицентъра на труса, съобщават от БТА.

Трусът е бил усетен в различни райони на Западна Гърция, а също и в столицата Атина. Земетресението е усетено и извън пределите на Гърция - в столиците на Република Северна Македония, Косово и Черна гора.

Жителите на Лариса са излезли по улиците. Кметът на Еласона вече е дал заповед да започне описване на щетите по всички обществени сгради.

В Тесалия всички училища в района бяха затворени. На хората се препоръчва да останат извън домовете си за няколко часа.

Съобщава се за проблеми в телекомуникациите във Волос и Магнезия след силния трус. Във Волос хората също са излезли по улиците. Не се съобщава за пострадали и сериозни щети.

Очаква се сеизмичната активност в Гърция да продължи. Някои сеизмолози не изключват възможността за много силен вторичен трус със същата сила от 6 по Рихтер. Те съветват училищата да останат затворени и утре.

Трусовете може да продължат 2-3 седмици, според други сеизмолози, цитирани от гръцките медии.

Няма пострадали българи при земетресението, съобщиха от българското Министерство на външните работи.