Земетресение от 5,2 по Рихтер беше регистрирано днес в Западна Турция, според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Епицентърът на труса е в окръг Маниса, но земетресението е усетено също в околните окръзи Истанбул, Измир и Бурса, съобщава БТА.

По данни на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) магнитудът на труса е бил 5,5, а според Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул - 5,1. Засега няма сведения за разрушения в резултат на труса, каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу. Валията на окръг Маниса Яшар Карадениз уточни, че в случай на установяване на щети ще бъдат предприети съответните действия съобразно плановете при бедствия на страната.

Земетресението е на дълбочина 9,29 км и регистрирано в в 10.21 ч. турско (и българско) време, показват данните на АФАД. Пред частната телевизия „Си Ен Ен – Тюрк“ сеизмологът Шукрю Ерсой посочва, че земетресенията над 5 по Рихтер будят тревога. Трусът е бил усетен в широк район, отбеляза експертът. 

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разтърси вчера и източния окръг Ван, в близост до турско-иранската граница. При този трус леко пострадаха петима души, а няколко къщи понесоха щети.