Трупът на лидера на терористичната мрежа „Ал Кайда” Осама бин Ладен, ликвидиран при американска специална операция в Пакистан на 2 май миналата година, е получил всички необходими ритуали, съобразно исляма, преди да бъде погребан от въоръжените сили на САЩ.

Това разкриват секретни имейли, разменяни между висши офицери от американските военноморски сили, морската пехота и елитното подразделение „Тюлени Група 6”, с копие от които се е сдобила агенция АП.

Макар и част от текстовете на кореспонденцията да е засекретена, в един от имейлите на високопоставен офицер от морската пехота се описва подробно как тялото на Осама бин Ладен е било измито и увито в бяло платно, преди да бъде прибрано в запечатан импрегниран сак.

„Всички традиционни процедури на мюсюлманските погребения бяха спазени. Тялото беше измито и увито в бяло платно. Военен офицер прочете необходимите религиозни думи, които бяха преведени на арабски. След тези думи, тялото беше поставено върху дъска, по която беше спуснато в морето”, пише контраадмирал Чарлз Гаует.

Имейлът е предназначен за двамата тогавашни ръководители на Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майк Мълен и генерал Джеймс Матис.

В друго електронно съобщение на контраадмирал Гаует към заместник-командващия Пети американски флот контраадмирал Самюел Перес двамата висши офицери последяват пренасянето на тялото на Бин Ладен от хеликоптери на „Тюлените” до самолетоносача „Винсън”, от борда на който е погребан саудитския терорист.

„Новини за колета”, пита Гаует.

„ФЕДЕКС (бел. ред. пощенската служба на САЩ) доставя колета. Два камиона идват от базата за допълнителна сигурност”, отговаря Перес.