Тропическият циклон Пам напредва през южната част на Тихия океан, като най-малко петима души са станали жертва на стихията, предаде ДПА. Според Ройтерс загиналите са осем.

Циклонът бушува в район, осеян с острови, предизвиквайки огромни вълни и проливен дъжд. Най-тежко пострадал, както изглежда, е архипелагът Вануату, по пътя на циклона на юг-югоизток към Нова Зеландия.

Четирима души са загинали в столицата Порт Вила, съобщи австралийското радио Ей Би Си. Един човек е починал в Папуа Нова Гвинея, след като върху къщата му се стоварило дърво, повалено от силния вятър.

Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси съобщи, че има непотвърдена информация за 44 загинали в североизточната провинция на Вануату - Пенама.

Бурята достигна вчера пета категория, преминавайки над Вануату с вятър със скорост от 230 километра в час, посочи местната метеорологическа служба. Спасители, цитирани от Ей Би Си, съобщават, че всички комуникации са прекъснати, няма ток и вода.

Австралия предложи помощ на островната държава с население от 250 000 души. Соломоновите острови и Фиджи също са засегнати от циклона, със силни ветрове, дъжд и морски бури.

Всички полети в региона са отменени, корабите са закотвени на пристанищата, а училищата и магазините са затворени. Сезонът на тропическите циклони в южната част на Тихия океан продължава от началото на ноември до края на април.