Тройното убийство в английския град Рединг от снощи вече се раследва от Отдела за борба с тероризма. Други трима души са ранени.

За нападението него е арестуван 25-годишен мъж, който връхлетял в местния парк и нападнал с нож група от 10-тина разхождащи се.

Снимка: btvnovinite.bg

Според източници на Би Би Си заподозреният за убийството либийски гражданин Хайри Саадалах е привлякъл вниманието на службите през 2019 г., но не е бил определен като рисков.

Мъжът е нанесъл прободни рани най-вече в областта на шията и врата. След това е бил повален от невъоръжен полицай и арестуван.

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът Борис Джонсън се срещна днес със служители от сферата на сигурността, за да получи информация за разследването.

В началото полицията твърдеше, че престъплението не е свързано с тероризъм.

„Ако има поуки, които трябва да бъдат научени, ако има промени, които трябва да се направят в нашата правна система, за да предотвратим подобни събития в бъдеще, няма да се поколебаем да предприемем мерки“, заяви той.

В Рединг живеят и много българи. На метри от инцидента по същото време в парка е била и Виктория Чернева със своя приятелка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че извадихме голям късмет, защото всъщност исках да тръгнем по пътя, по който винаги вървим и щеще да доведе точно до мястото на инцидента, в точния час… () Шокиращо е, защото е неочаквано. Тук живеят много различни култури - пакистанци, азиатци, българи, поляци, румънци и никога всъщност е нямало расизъм и спречквания. И това сега е като една бомба и всички се чудят сега, дали ще ескалира?“, разказва тя.

Нападението стана часове след протест на движението Black Lives Matter, но раследващите не допускат връзка.

По информация на българското посолство в Лондон и МВнР сред жертвите и пострадалите няма български граждани.