Стотици арести по цял свят са извършени по време на огромна операция срещу организираната престъпност, предадоха световните агенции.

До арестите се е стигнало, след като австралийската федерална полиция и ФБР тайно са държали под наблюдение комуникациите между фигури от подземния свят. В операцията са участвали и националните полици на няколко европейски страни и на Нова Зеландия.

Всички те в продължение на три години са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите.

Новозеландската полиция пък описва операцията като най-изпипаната досега срещу организираната престъпност.

Операцията се наричала "Троянски щит". Тя е позволила и на разследващи от 16 страни да наблюдават членове на мафията, на азиатски престъпни синдикати и на банди на моторизирани престъпници.

До прехващането на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР.

Съобщенията между престъпниците касаели планове за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложените е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон можело да се общува само с друг подобен телефон.

Апаратите с приложението станали много популярни и спечелили доверието на големи фигури в организираната престъпност, които се обявявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да си дават никаква сметка за това.

Само в Австралия по време на операцията бяха извършени 224 ареста във всички части на страната.

В Нова Зеландия бяха задържани 35 души, по-специално за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в операцията са участвали над 300 полицаи.

На арестуваните са повдигнати 900 обвинения и са били конфискувани 3,7 милиона новозеландски долара (2,6 милиона щатски долара) под формата на авоари.

В Австралия пък са били конфискувани около 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, почти 45 милиона австралийски долара (34,9 милиона долара) в брой и авоари, които се очаква да са на стойност милиони долари. На задържаните са повдигнати 525 обвинения.

Още арести се очаква да бъдат извършени и обвинения да бъдат повдигнати в идните дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!