Либийските власти реагираха остро на изявлението на британския външен министър Борис Джонсън, че трябва "да разчистят труповете", като поискаха обяснения от британския посланик, предаде Франс прес.

Вчера Джонсън предизвика полемика дори и в средите на Консервативната партия, чийто член е, с изявлението си, че Либия може да стане привлекателна за туристите и инвеститорите, ако успее "да разчисти труповете".

Премиерът на международно признатото либийско правителство на националното единство Файез Сарадж се срещна с британския посланик в Триполи Питър Милет и поиска обяснения, се съобщава на Фейсбук страницата на правителствената пресслужба. Сарадж е определил думите на Джонсън като "неприемливи".

Милет е обяснил, че външният министър на Великобритания "визираше убитите чуждестранни бойци на терористичната организация "Ислямска държава", които са отнели живота на стотици либийци".

Либийският парламент, който заседава в източната част на страната и поддържа паралелно правителство, също порица думите на Джонсън и ги определи като "безотговорни".

Парламентаранта комисия по външни отношения поиска официални извинения.

Във вторник вечерта Джонсън заяви на конгрес на британските консерватори, че британски предприятия искат да инвестират в източния либийски град Сирт и да го превърнат в "следващия Дубай". "Само трябва да разчистят труповете", добави той, засмивайки се.

Либия е обхваната от хаос след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., което позволи на Ислямска държава да завземе Сирт през юни 2015 година. Правителството на националното единство си върна града през декември миналата година. Изявленията на Джонсън за Сирт предизвикаха недоволството на мнозина либийци, което те изразиха в социалните мрежи.